Een handboek voor coaches dat inzichten biedt om (jonge) sporters goed te begeleiden zodat ze met plezier presteren. Met handvatten voor situaties waarin het niet meer vanzelf gaat en je terug moet naar de basis. Hoe maak je contact? En wat betekent dat?

Voor alle coaches, zowel voor professionals als voor vrijwilligers van amateurclubs, die werken met kinderen en met (jong) volwassenen.

"Sport is een spel met verantwoordelijkheden. Een coach is een voorbeeld."

Nederland kent een zeer groot aantal vrijwillige en professionele trainers/coaches. Elke coach ervaart hoe lastig het soms is om kinderen – die verschillend zijn – goed te begrijpen en ze vanuit die kennis ook goed te begeleiden. Je krijgt soms te maken met kinderen die door hun achtergrond emotioneel belast zijn, kinderen die druk van ouders ervaren, kinderen die niet altijd het goede voorbeeld krijgen van profs op tv, van beelden op internet of van ouders langs de lijn. En door recente misbruikzaken wordt de vraag gesteld of je kinderen überhaupt nog wel aan zou mogen raken.

Opvoeden is een sport. Sport is ook opvoeden.

Een sportclub waar kinderen worden begeleid, draagt altijd een pedagogisch karakter. Wat je als coach en als gemeenschap laat zien, is van invloed op wat kinderen normaal gaan vinden. Om ontwikkelingen goed te laten verlopen, is meer nodig dan iets voordoen en uitleg geven. Talent ontwikkelen en opvoeden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een coach die contact kan maken met zichzelf en zijn spelers kan het plezier en de prestatie bevorderen.

Ik de coach, Marcel van Herpen, Uitgeverij: Centrum Pedagogisch Contact. ISBN: 978-90-823524-3-6 Prijs: € 18,-

Bekijk het boek: Ik, de coach