Pieter-Jan van Hoof

Pieter-Jan van Hoof

Pieter-Jan van Hoof

Stuur een e-mail

Pieter-Jan van Hoof is een onderwijsman die al meer dan 30 jaar passend onderwijs en kansen voor het kind op allerlei manieren realiseert. Hij gebruikt hiervoor zijn creativiteit en ondernemerschap. Buiten het onderwijs is hij actief bij natuurtheater de Kersouwe, als speler, productieleider en 15 jaar als voorzitter van het bestuur. Daarnaast tekent en schildert hij, illustreert boeken en is vaak buiten in de natuur te vinden.

Pieter-Jan is gestart als leerkracht op een jenaplanschool en na drie jaar overgestapt naar de vernieuwingsschool de Bolderik in Heeswijk-Dinther. Hier heeft hij het vak geleerd en is zijn onderwijsvisie gevormd. Na zeven jaar is hij directeur geworden op de Jenaplanschool de Lispeltuut in Hedel. Na ruim zeven jaar gestart als directeur op de Bolster in Sint-Michielsgestel. Inclusief onderwijs kreeg hier onder andere vorm door dove kinderen in reguliere groepen op te nemen. Hij heeft meegewerkt aan de oprichting van het Samenwerkingsverband de Meierij PO en is hier in 2016 gestart als regiomanager. Met zijn team geeft hij vorm aan inclusief onderwijs voor 42 scholen en ruim 10.000 kinderen.

We zijn vanaf de start van ons leven één maatschappij en dat betekent dat we iedereen op waarde moeten schatten. Door elkaar te ontmoeten, samen te leven en samen te leren kunnen we ervoor zorgen dat onze kinderen zich kansrijk ontwikkelen en zich nu én als volwassene gezien en gewaardeerd voelen

Het onderwijs volgt nog vaak de gebaande paden waardoor creativiteit en eigenheid van scholen niet zichtbaar zijn voor leerlingen, ouders en het team zelf. Pieter-Jan gelooft in de kracht van eigenheid. Als je weet wie je bent kun je er voor een ander zijn. Als je als school en team je kracht en eigenheid ontdekt kun je jouw pedagogisch en didactisch concept uit dragen. Er ontstaat zo onderliggend begrip binnen je school wat zorgt voor eigenheid en inclusie. Dan profiteren alle kinderen van het onderwijs en sluit je niemand buiten.

Voor CPC geeft Pieter-Jan, samen met Sander van de Gevel, trainingen en workshops aan scholen en teams om ze hun kracht te laten ontdekken en te definiëren. Die helderheid geeft richting en invulling aan het denken en doen van scholen en teams. Ze zijn zo beter in staat om dat te doen waar ze uniek en goed in zijn wat het onderwijs aan de kinderen kleurt en waardevol maakt. Incidenteel sluit hij aan bij andere trajecten van CPC.