CPC Congres 2023 – Terugblik


In de vroege ochtend, met de geur en oranje kleur van de bloemen van FIORI Flowers liep theater congrescentrum Spant! vol.


In iedere prachtig aangeklede ruimte staat een collega of gastspreker met een verhaal dat raakt. Of je nou in het onderwijs werkt of niet, het gaat over dat wat we allemaal kennen: vrijheid.

Simone Mark opent 'on stage' met een prachtig gedicht. Dr. Danielle Braun staat met een uur vol humor en inzichten in de grote zaal: "Ik ben ervan overtuigd: aandacht is het nieuwe goud! Blijf vragen: hoe is het om jou te zijn?"

Tijdens de wandel naar de volgende ronde ontmoeten bekenden elkaar met muziek van De Heek tussendoor.

Erben Wennemars deelt zijn verhaal met Marcel van Herpen en Peter Heerschop: “Mijn coach is voor mij echt ongelofelijk belangrijk geweest, hij heeft mij echt vrij gemaakt. Hij was de eerste die zei: ‘Zelf nadenken en verantwoordelijkheid nemen. Bepaal zelf, denk vrij.'"

Er wordt gefilmd door Paulien Zwiers, samen met PABO-studenten van Hogeschool de Kempel, die ook de sprekers in de verschillende subsessies uitstekend begeleiden.

Steffie van der Meijden, leraar van het jaar schuift aan op de bank op het grote podium en deelt haar positieve energie en hoe zij daar aan komt, met het publiek. “Elke ochtend delen we tijdens de briefing succesverhalen met elkaar. Als collega’s hebben we ons erin getraind het positieve te zien.” Peter Heerschop luistert en geeft haar terug dat ‘de status van het onderwijs zit in de glinstering van je ogen.’

Onze CPC docent Mirjam Draijer neemt het over en deelt: “Je bent precies de goede jij. Het is niet aan mij om leerlingen te overtuigen, dan wordt het opleggen. Ik wil er meer zijn, hoe kun je iemand aanraken. Het is aan de ander: ben ik bereid om in contact te gaan, om iets van mijzelf te ontdekken? Kinderen hebben vaak het probleem niet, vaak is het een probleem vanuit jouw perspectief.”

Israel van Dorsten spreekt over zijn ervaringen: “Wat die vrijheid met mij deed? Ik werd er heel enthousiast van. Dat er zoveel mogelijkheden waren, dat er zoveel dingen konden. Daar word ik nog steeds heel blij van. In die zin ben ik vrij van mijn jeugd ja. Ik heb veel ervaringen direct gedeeld in mijn boek, maar ik zit daar niet aan vast. Voor mij is doorslaggevend geweest dat ik dromen had. Nieuwsgierigheid was een drijfveer, die eigenschap heeft mij veel gebracht, ook omdat ik droomde over mogelijkheden te hebben.”

En wat een veerkracht spreekt daaruit. Meteen het nieuwe thema van ons volgend congres.

“Geef leerlingen de vrijheid waarvoor zij de verantwoordelijkheid kunnen dragen,” eindigt Marcel met de tegelwijsheid die iedereen meekrijgt. En laat dat een mooie opdracht zijn.

We blikken op een super goed georganiseerde dag door Jeanette Steen en kijken uit naar een prachtig congres weer volgend jaar op woensdag 20 maart 2024!

Wil jij daar zeker bij zijn? Schrijf je dan alvast in via onderstaand formulier, dan brengen we je al eerste op de hoogte als de inschrijving opent!

Voorinschrijving CPC Congres 20 maart 2024

We houden je via onze nieuwsbrief op de hoogte van het congres.

Als eerste het laatste nieuws van CPC?
Check onze socials!