Sfeerimpressie CPC Congres

Op 10 april 2021 hield CPC haar eerste online congres. Zo’n 1.200 mensen namen deel. Veel leraren én veel studenten uit Nederland, België, Sint-Maarten en Bonaire. “Het was alsof je er live bij was”, was een van de vele enthousiaste reacties.

Simone Mark opent het congres. Haar verhaal ontroert en raakt de missie van CPC: ‘niemand buitensluiten’. De boodschap is niet alleen naar buiten toe voelbaar, maar zeker ook in de organisatie.

De band RUM vult de ruimte, die door Kai Vermaas is vol gezet met apparatuur, met warme muziek. Boven in de prachtige basisschool de Uilenspiegel, waar we te gast zijn, heeft Jeanette Steen het overzicht. Alles is tot in de puntjes georganiseerd.

De sessies en tafelgesprekken zijn een succes. Sanne Houwers kijkt terug op de sessie over ‘lesgeven in het hier en nu’ en verwondert zich over hoe de mensen kijken naar hun proces, waar het wel lukt en waar het niet lukt. Carm Barten vertelt in zijn sessie over ‘Mondige kinderen’ enthousiast over hoe je zonder autoriteitsverlies toch toenadering kan vinden tot deze kinderen. Een deelnemer vertelt dat hij, door het andere perspectief wat Carm biedt, maandag anders zal beginnen. Bjorna Appel is na haar sessie ‘Wat leerlingen zeggen wat de leraar moet doen’ verwonderd over met name de studenten die zoveel mooie vragen hebben, de enthousiaste mensen die hongerig zijn naar leren. Een student koppelt terug: “mijn hart is na vandaag weer gevuld met inspiratie.”

Henk van Mil vertelt na zijn sessie over ‘De coachende leraar’ met Adri van den Brand geroerd dat de betrokkenheid en bereidheid om serieus met zelfcoaching te aan de slag te gaan zo mooi was. De reacties achteraf zijn ‘goed voor het zelfvertrouwen’. “Ondanks dat het online is heb ik het gevoel er echt bij te zijn”, schrijft een deelnemer in de chat. Mensen zijn tijdens de coaching ontzettend betrokken en in beweging gekomen. Ronald Heidanus heeft zijn sessie ‘Education on tour’ vanuit huis gedaan, maar voelde zich ondanks de afstand toch dichtbij.

Marcel van Herpen en Simone Mark blikken halverwege even terug. De techniek loopt goed dankzij het harde werk van de mannen, de lunch wordt goed ontvangen, de sfeer is heerlijk, de band brengt ontspanning en dankbaarheid wordt gevoeld voor iedereen die er vandaag bij is. In gesprek met Peter Heerschop komt Marcel tot een mooie omschrijving voor onderwijs dat steeds beweegt: 'bewegingsonderwijs’.

Simone deelt het belang van praten vanuit de praktijk. Spreken met elkaar over wat er nog beter mag in het onderwijs. De geweldige tafelgasten delen die boodschap; dat met elkaar het gesprek aangaan over 'waartoe je onderwijst’, meer ruimte mag krijgen in school. “Het bekrachtigt waar je mee bezig bent en het vuurtje wordt aangewakkerd”, zegt Marije Tamis.

De leraren van de Uilenspiegel brengen ondertussen vrolijk kletsend met iedereen koffie rond. Zich bewegend door de ruimtes alsof ze de koning zijn van hun kasteel, zo trots!

Tussendoor worden de chat en sociale media bijgehouden. De sprekers en moderators worden bevraagd en gefilmd en ondanks dat het wat ongemakkelijk blijft om in de camera te praten, wordt alles gewoon in een keer opgenomen. Marcel lijkt hierop een uitzondering, zoals Peter Heerschop lachend na de eindpresentatie zegt: 'doe jij dit ook 's nachts ofzo?' Zij eindigen deze dag met woorden en verhalen die klein zijn en tegelijkertijd zo groot. Over de jongen die sorry zegt, de hoofdrol in een toneelstuk, over de waterkering. Wat dat precies inhoudt staat in het nieuwe boek van Marcel: ‘Werk voor de reünie’. Officieel gepresenteerd, net als het geweldige boek ‘De coachende leraar’, van Adri en Henk.

Aan het einde popt de confetti en galmen mooie woorden en verhalen nog na. De reacties zijn geweldig, spreken van grote betrokkenheid, inspiratie en dankbaarheid. Er ligt een schat, niet alleen bij CPC, maar bij iedereen met een warm hart voor onderwijs.

Als eerste het laatste nieuws van CPC?
Check onze socials!