Sfeerimpressie CPC Congres 2022

Terugblik Online CPC Congres 2022

Op 9 april 2022 hield CPC haar tweede online congres. Zo’n 1.700 deelnemers schreven zich in. Veel leraren én veel studenten uit Nederland, België en Sint-Maarten. “Het was alsof je er live bij was”, was één van de vele enthousiaste reacties.

We blikken terug op een prachtige dag. Tijdens deze dag vroegen we onze sprekers: "Wat heb jij leraren en bestuurders in jouw sessie vooral willen meegegeven?". En in de chat en via de evaluatie stroomden de enthousiaste reacties binnen. Hieronder een beknopt overzicht van de dag.

Marcel van Herpen opent het congres over het thema 'Recht van Spreken'. Na afloopt zegt hij: "Ik gun iedere leraar en elke leider onafhankelijkheid, niet om te doen wat niet mag maar om verantwoordelijkheid te nemen voor wat hij echt moet doen."

"De inleiding van Marcel van Herpen was zeer waardevol. Zijn verhaal stak goed in elkaar en ik vond het mooi om te zien dat hij in zijn verhaal teruggreep op interessante gesprekken die hij in het verleden met verschillende mensen had gevoerd."

De sessies en tafelgesprekken zijn een succes. Peter Heerschop vertelt over zijn gesprekken met Marcel van Herpen, Mart de Kruif en Freek de Jonge: "Het is belangrijk dat je helder hebt waar je staat en waar je voor staat. Dat je nadenkt voor wie je daar staat, het is essentieel om daar iedere keer weer even bij stil te staan." Mart de Kruif vult aan en zegt: "Geloof in jezelf! Jullie zijn vakmensen die ervoor zijn opgeleid. Als je je werk met passie doet en je weet je eigen vrijheid te bevechten, dat is één van de mooiste dingen die er is; kinderen kennis geven, vooruit helpen. Daar moet je van genieten!"

Joseph Oubelkas vertelt na zijn sessie 'Van lijden naar leiden' dat jouw verhaal het belangrijkste verhaal is: "Het is aan jou hoe je daarmee omgaat. Blijf in verbinding, steeds weer." Abbie Chalgoum vult aan: "Sta open, luister!"

"Ik vond dat Abbie heel goed duidelijk maakte dat een kind gezien wil worden en dat dat al met een vraag kan. Erg krachtig verhaal met veel impact. Signaleren is het belangrijkste en erover praten, je hoeft het niet op te lossen."

"Wat een 'verhaal'! Joseph vertelt het zo ontzettend pakkend, het heeft mij diep geraakt en ik heb er voor mijzelf het nodige van opgestoken."

Marco Mout van Walhallab vat zijn pedagogische visie mooi samen: "Kijken, kijken, kijken! Wat straalt iemand uit, wat je zie je, wat merk je? Durf daar dan naar te handelen. Lef hebben, moed hebben."

"Super workshop. Dit onderwerp spreekt mij aan en ik ga zeker op bezoek bij Wallhallab"

Marcel van Herpen en Simone Mark blikken halverwege even terug. De techniek loopt goed dankzij het harde werk achter de schermen, de sfeer is heerlijk, de band brengt ontspanning en dankbaarheid wordt gevoeld voor iedereen die er vandaag bij is.

Ted Kloosterboer van Stichting Praat zegt na afloop van haar sessie: "Leraren zijn van enorme betekenis, van essentieel belang om kinderen te steunen en te helpen zodat ze zich verder kunnen bewegen in het leven!"

Tussendoor worden de chat en sociale media bijgehouden. Ronald Heidanus en Bjorna Appel wisselen elkaar af in de camper van 'Education on Tour' waar zij te gast zijn bij Lars Limburg en Thyme van den Beuken van de podcast Pedagogisch Verantwoord. Lars en Thyme willen dat het besef groeit dat er in het onderwijs ook opgevoed wordt. Het didactische combineren met het pedagogische.

In de sessie over de 'Terugkeer van de pedagogiek' van Ronald Heidanus heeft hij de deelnemers willen laten nadenken over "Waarom doe ik wat ik doe". Bjorna Appel bracht haar nieuwe boek 'Klein handboek Hoogbegaafdheid voor leraren' uit op het congres. Zij hoopt dat het boek een hulp is voor leerkrachten die hoogbegaafde kinderen in de klas hebben en zich handelingsverlegen voelen.

Iliass el Hadioui gaf een sessie over 'Grip op de mini-samenleving'. Hij wil ons op het hart drukken: "Kijk naar de inclusie op sociaal vlak en qua onderwijs. Kijk naar de verschillende soorten veiligheid en werk daar waar nodig".

Martijn Schoonaard en Peter Kerkhof van Samenwijzer zeiden na de sessie over 'Kwaliteit in het onderwijs': "Begin niet met de rode pen, maar begin met de waardering. Wat is wel gelukt en waar willen we meer van zien?"

Alex Otten sluit na zijn sessie af met de mooie woorden: "Heb vertrouwen in je kinderen en ga in op het proces!"

We sluiten af met mooie woorden van Peter Heerschop en zetten Bjorna Appel in het zonnetje vanwege haar nieuwe boek en Ted Kloosterboer en Simone Mark vanwege de nieuwe podcast Aangeraakt. De reacties zijn geweldig, er was grote betrokkenheid, inspiratie en dankbaarheid. Er ligt een schat, niet alleen bij CPC, maar bij iedereen met een warm hart voor onderwijs.

Als eerste het laatste nieuws van CPC?
Check onze socials!