Podcast

Aangeraakt

Ted Kloosterboer van Stichting Praat over kindermishandeling en Simone Mark van het Centrum Pedagogisch Contact zijn specialisten op het gebied van aanraken. Ze zijn beide overtuigd van het belang van goede aanraking van zowel kinderen als volwassenen. Toch is aanraken door recente schandalen en corona een beladen begrip geworden. In deze podcastserie onderzoeken ze de vraag hoe je elkaar kan aanraken op een manier die voor beide prettig voelt.

Trailer Aangeraakt

In deze podcastserie zoeken we uit waarom aanraking zo belangrijk is. Wat is een goede aanraking, en wie bepaalt dat eigenlijk? Luister hier de trailer van de podcastserie Aangeraakt. De eerste aflevering is vanaf 9 april 2022 te beluisteren via onder andere Spotify.

Aflevering 1

Ted Kloosterboer van Stichting Praat over kindermishandeling en Simone Mark van het Centrum Pedagogisch Contact zijn specialisten op het gebied van aanraken. Ze zijn beide overtuigd van het belang van goede aanraking van zowel kinderen als volwassenen. Toch is aanraken door recente schandalen en corona een beladen begrip geworden. In de eerste aflevering leer je Simone en Ted beter kennen en hoor je waarom ze het belangrijk vinden om aanraken bespreekbaar te maken.

Aflevering 2

In deze aflevering gaan we op zoek naar de grens tussen gepast en ongepast aanraken. Wat is prettig en wanneer wordt het aanraken bedreigend of zelfs beschadigend?

Aflevering 3

Deze aflevering gaat over grensoverschrijdend aanraken, dat kan ook zijn dat je als kind juist te weinig wordt aangeraakt. Als je negatieve ervaringen hebt met aanraking heeft dat vaak langdurige en soms ernstige gevolgen voor de rest je leven. Dat horen we onder andere van Karin Bloemen.

Aflevering 4

In deze aflevering gaan we op zoek naar de helende en soms troostende kracht van aanraking. Zo hebben sommige mensen 'helende handen' en we horen dat een simpele aanraking ook de-escalerend kan werken.

Aflevering 5

In deze laatste aflevering in de serie gaan ze aan de hand van vragen op zoek naar woorden en een vocabulaire om aanraken in verschillende omstandigheden bespreekbaar te maken.