Podcast

‘Onderwijs Vandaag!’

De wereld verandert met de dag. We zijn ons bewust van de onzekere toekomst. Wat betekent dat voor het onderwijs? Wat moeten we vasthouden? Wat kan anders? Wat moet fysiek en wat kan op afstand? Hoe gaan we verder? Het zijn de vragen van vandaag!


Les geven in onzekere tijden

Het leven is onzeker. Wat betekent dat voor het onderwijs? Daisy Mertens – leraar van het jaar, bijna beste leraar van de wereld en lid van de Onderwijsraad – schetst perspectieven. Simone Mark – oprichter van CPC – legt de vertrouwensbasis onder het pedagogische fundament.

Leiding geven in onzekere tijden

Waartoe geef je onderwijs? Hoe houd je koers in deze tijd? Hoe zorg je dat de bestuurder, de schoolleider en de leraar zijn afgestemd in hun gezamenlijke opdracht. Een gesprek over vertrouwen en lef, met bestuurder Jeroen Spanbroek, schoolleider Yvonne Rozeman en leraar Marije Nijenhuis.

Hoe staat het met het studentenwelzijn? - Joep Houterman, voorzitter college van bestuur Fontys

Studentenwelzijn is een relatief nieuw en volwaardig aandachtsgebied. Joep Houterman is eindverantwoordelijke voor dit vraagstuk voor tienduizenden studenten. Evelyne Meens, deed als wetenschapper onderzoek naar welzijn van studenten tijdens de coronacrisis. Student Luuk Henssen vertelt hoe die periode heeft ervaren.

Talent versus onderwijs - Eric Mijnster, avonturier en storyteller

Eric Mijnster viel op school aan alle kanten buiten de boot. Talent werd niet gezien. Nu geeft hij lezingen op het gebeid van intrinsieke motivatie en geeft les op een democratische school. Danae Bodewes is deskundige op het gebied van nieuwsgierigheid. Zij vertelt hoe nieuwsgierigheid een versneller is van talentontwikkeling.

Wat te doen aan het lerarentekort? - Astrid Venes, directeur Fontys Hogeschool Kind en Educatie

Er zijn te weinig leraren. Hoe maakt de Pabo de opleiding aantrekkelijker? Wat voor leraren hebben we nodig. Peter en Marcel gaan in gesprek met Astrid Venes. Maar ook met Robert Franse, een zij-instromer in het VO. Miranda van Os is directeur van basisschool Boschakker in Eindhoven. Zij kiest haar eigen weg in dit vraagstuk

Bonusaflevering 2: ingezonden mail & nabespreking laatste 5 afleveringen van Onderwijs Vandaag! seizoen 1

Peter en Marcel kijken terug op de laatste 5 afleveringen van seizoen 1 van de podcast Onderwijs Vandaag! en ze bespreken de mails en berichten die zijn binnengekomen van de luisteraars.

Leidinggeven in onzekere tijden - Clemens Geenen, directeur van het Fioretti College in Veghel

De slogan was altijd al ‘Onderwijs elke dag anders’. Maar de laatste tijd is het elke dag wel héél anders. En als het over de vorm gaat is het zelfs onvoorspelbaar. Scholen moeten zich voorbereiden op allerlei scenario’s Daarom gaan wij in gesprek met Clemens Geenen, directeur van het Fioretti College in Veghel. Uiteraard gaan we ook in gesprek met de échte ervaringsdeskundigen in het onderwijs. Vandaag: docent Transport en Logistiek Tom Berkens en leerling Teun.

Kunst en cultuur op de agenda - Barbara Brouwer, directeur Centrum voor Kunstonderwijs Phoenix Cultuur

Kinderen krijgen veel indrukken te verwerken en zullen dat allerlei manieren moeten leren uitdrukken. Toch worden de kunst- en cultuurvakken vaak niet als kerntaken gezien. Tijd om dat weer recht te trekken. Daarom gaan wij in gesprek met Barbara Brouwer, directeur Centrum voor Kunstonderwijs Phoenix Cultuur. Uiteraard gaan we ook in gesprek met de échte ervaringsdeskundigen in het onderwijs. Vandaag: docent Cultuur Terry Emons en leerling Dabian.

ADHD'ers zijn gewoon leuke mensen - Arno de Poorter van ‘Hulp bij ADHD’

Heel veel kinderen worden al vroeg gelabeld. Een van de meest voorkomende diagnoses is ADHD. Wat ervaart iemand die het heeft en hoe kunnen we er normaal mee omgaan? Tijd voor een herdefinitie. Daarom gaan wij in gesprek met Arno de Poorter van ‘Hulp bij ADHD’. Uiteraard gaan we ook in gesprek met de échte ervaringsdeskundigen in het onderwijs. Vandaag: conciërge Dennis ven de Ven en ervaringsdeskundige Corné.

Als toptalenten even vastlopen - Theo Lucius, jeugdtrainer bij PSV

Toptalenten krijgen vaak speciale aandacht. Maar dat betekent niet vanzelfsprekend dat alles goed gaat. Deze tijd vraagt om een andere aanpak op basis van een heldere pedagogische visie. Daarom gaan wij in gesprek met Theo Lucius, jeugdtrainer bij PSV. Uiteraard gaan we ook in gesprek met de échte ervaringsdeskundigen in het onderwijs. Vandaag: docent T&T Roel van der Sloot en leerlingen Janne en Freek.

Contact als levensbehoefte - Simone Mark, directeur van het Centrum Pedagogisch Contact

Het virus heeft het contact bemoeilijkt en soms verboden. Maar aanraken is een levensbehoefte. Het pedagogische contact begeeft zich in een spanningsveld van richtlijnen en normale menselijke behoeften. Daarom gaan wij in gesprek met Simone Mark, directeur van het Centrum Pedagogisch Contact. Uiteraard gaan we ook in gesprek met de échte ervaringsdeskundigen in het onderwijs. Vandaag: Teamleider ondersteuning Tonnie Braam en leerlingen Bink en Jennifer.

Bonusaflevering: ingezonden mail & nabespreking eerste 5 afleveringen Onderwijs Vandaag!

Peter en Marcel kijken terug op de eerste 5 afleveringen en bespreken de mails die zijn binnengekomen.

Een school leiden in Corona tijden - Manja Dobbe, directeur van basisschool de Zefier

Zoals de leraar verantwoordelijkheid neemt voor alle kinderen, nemen schoolleiders verantwoordelijkheid voor al hun leraren. Maar hoe doe je dat als alle vormen van contact veranderen. We willen in ieder geval dat leraren blijven handelen vanuit hun eigen kracht! Daarom gaan wij in gesprek met Manja Dobbe, directeur van basisschool de Zefier in IJmuiden. Uiteraard gaan we ook in gesprek met de échte ervaringsdeskundigen in het onderwijs. Vandaag: juf Lois en leerling Roos.

Het belang van bewegen - Bastiaan Goedhart, vakleerkracht "Alles in beweging"

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Dat is de uitdaging voor alle kinderen. Maar hoe zorgen we ervoor dat kinderen genoeg bewegen, terwijl de omstandigheden ons niet goed gezind zijn? We zullen de mogelijkheden moeten blijven zoeken. Daarom gaan wij in gesprek met Bastiaan Goedhart, Pabodocent en vakleerkracht van “Alles in beweging’. Uiteraard gaan we ook in gesprek met de échte ervaringsdeskundigen in het onderwijs. Vandaag: juf Nathalie en leerling Hajat.

Omgaan met kindermishandeling - Ted Kloosterboer, stichting 'Praat'

We weten dat veel kinderen in onveilige situaties leven. Misbruik en mishandeling nemen toe in tijden waarin de spanningen oplopen. We zullen moeten kijken naar wat we liever niet zien. Daarom gaan wij in gesprek met Ted Kloosterboer, directeur van stichting ‘Praat’. Uiteraard gaan we ook in gesprek met de échte ervaringsdeskundigen in het onderwijs. Vandaag: meester Arno en leerling Jan.

Hoogbegaafde kinderen in het onderwijs - Bjorna Appel, specialist hoogbegaafdheid

Hoogbegaafde kinderen zijn gewone kinderen met een intense beleving van de werkelijkheid. Zij hebben óók behoefte aan authentieke leraren die verbinding kunnen maken. Maar toch net iets anders! Daarom gaan wij in gesprek met Bjorna Appel, specialist hoogbegaafdheid. Uiteraard gaan we ook in gesprek met de échte ervaringsdeskundigen in het onderwijs. Vandaag: juf Marit en leerling Lyen.

Onderwijs in tijden van Corona - Annemarie Trouw, Bestuurder Atlant basisonderwijs

De uitbraak van het Corona virus heeft veel invloed gehad op het onderwijs van vandaag. Dat vraagt om aanpassingsvermogen, flexibiliteit en een andere manier van denken. Daarom gaan wij in gesprek met Annemarie Trouw, bestuurder van Atlant basisonderwijs. Uiteraard gaan we ook in gesprek met de échte ervaringsdeskundigen in het onderwijs. Vandaag: juf Katja en leerling Dio.

Welkom bij Onderwijs Vandaag!

Onderwijs Vandaag! is de podcast van Peter Heerschop & Marcel van Herpen waar ze in gesprek gaan over het onderwijs van vandaag. We spreken met leraren, directeuren, ervaringsdeskundigen en uiteraard de kinderen zelf over alles wat met onderwijs te maken. Abonneer je om geen aflevering te missen.