Coaches verbinden
Zit jij in een procesteam, werkgroep of houd je je vanuit je rol - bijvoorbeeld als gedragsspecialist - bezig met het versterken van het pedagogisch handelen in de school en wil je het verschil maken in jouw school? In dit traject van het Centrum Pedagogisch Contact leer je hoe je team kunt versterken en je collega’s begeleidt in pedagogisch tactvol handelen en teamleren krachtig neerzet binnen jouw team.
Wat leer je?
Inhoud traject
Wat houdt het traject in?
Je ontwikkelt gespreksvaardigheden die écht het verschil maken, leert teamleren faciliteren en groeit uit tot een collega die weet te motiveren en te inspireren. Door mensen te verbinden met zichzelf, elkaar, de theorie en de praktijk, versterk je de professionele kracht van je team én van jezelf en krijg jij tools om samen het pedagogisch huis te vullen.
Je werkt vanuit je eigen leervraag en vertaalt diverse theoretische modellen, direct naar je dagelijkse praktijk. De bijeenkomsten zijn dynamisch en praktijkgericht: theorie, reflectie, opdrachten en experimenteren in je school gaan hand in hand.
Dit traject biedt je de handvatten om een blijvende positieve invloed uit te oefenen en een waardevolle bijdrage te leveren aan de groei van je collega’s én jouw school als lerende organisatie.
Programma
Bijeenkomst 1 (online): Jouw leercontract In deze eerste bijeenkomst van het traject gaan we met behulp van onderstaande vragen starten om jouw behoeften en doelen beter te begrijpen, zodat ik je gerichter kan ondersteunen bij het ontwikkelen van je persoonlijk meesterschap en het inspireren en motiveren van je collega's binnen de school. Vragen die leidend zijn: wie ben jij, wat maakt dat jij dit traject start, wat wil je leren en wat heb je nodig om te kunnen leren?
Bijeenkomst 2 (fysiek): Begeleidingsvaardigheden In de ochtend wordt er aandacht besteed aan het vergroten van jouw vaardigheden in het voeren van begeleidingsgesprekken met individuele collega's. In de middag ligt de focus op het bevorderen van teamleren binnen jouw school en wat jij kunt bijdragen aan het optimaliseren van het leren van en met elkaar. Aan het einde van de dag formuleer je een leervraag, waarin je tussen november en mei op zoek gaat naar antwoorden.
Bijeenkomst 3 (online): Mentale modellen Je maakt kennis met verschillende intervisievormen, waarbij je issues uit de praktijk als uitgangspunt neemt. Dit stelt je in staat om zelf verdere stappen in je ontwikkeling te zetten. Je krijgt de kans om te ervaren hoe de methodes van o.a. de ervaringsreconstructie je kunnen ondersteunen. Ook wordt aandacht besteed aan thema’s die verdiept worden die eerder aan bod kwamen in de fysieke bijeenkomst. Waaronder mentale modellen vanuit de lerende organisatie.
Bijeenkomst 4 (online): Egotoestanden Je maakt kennis met verschillende intervisievormen, waarbij je issues uit de praktijk als uitgangspunt neemt. Dit stelt je in staat om zelf verdere stappen in je ontwikkeling te zetten. Je krijgt de kans om te ervaren hoe de methodes van o.a. de ervaringsreconstructie je kunnen ondersteunen. Ook wordt aandacht besteed aan thema’s die verdiept worden die eerder aan bod kwamen in de fysieke bijeenkomst. Waaronder egotoestanden vanuit transactionele analyse.
Bijeenkomst 5 (online): Vieren Tijdens de laatste bijeenkomst presenteer je je ontwikkeling en krijg je hier feedback op middels de Feedbackcircel. We eindigen met de certificering.
Doelgroep
PO/VO/MBO Professionals die een ondersteunende rol hebben als lid van een procesteam, stuur- , werk- of regiegroep. die collega’s ondersteunen in hun pedagogisch en professioneel handelen.
Maximale groepsgrootte
20 deelnemers
Kosten
€ 795,00 (inclusief boeken Leren in verbondenheid en Bouwen aan het Pedagogisch Huis)
Studiebelasting
30 uur (waarvan 15 uur tijdens bijeekomsten)
Data en locatie
Dit traject wordt gegeven op de volgende dagen: Donderdag 25 september 2025 15.30 - 17.30 uur online Donderdag 20 november 2025 9.30 - 16.00 uur fysiek* Donderdag 22 januari 2026 15.30 - 17.30 uur online Donderdag 19 maart 2026 15.30 - 17.30 uur online Donderdag 21 mei 2026 16.00 - 17.30 uur online * = locatie in ergens centraal in Nederland
Over de begeleider(s)
Corrinne is expert in faciliteren van professionele leergemeenschappen. Daarnaast is zij medeauteur van het boek: Leren in verbondenheid.
Simone Mark is oprichter van Centrum voor Pedagogisch Contact. Haar lezingen en masterclasses gaan over de kwaliteit van het contact tussen opvoeders en kinderen/jongeren. Ze is ervan overtuigd dat wie in contact wil komen met kinderen, eerst in contact zal moeten zijn met zichzelf. Zij daagt opvoeders uit om te onderzoeken welke leraar, coach of trainer ze willen zijn. Simone verzorgt het (online) traject Pedagogisch contact.
Publicaties


incl. literatuur en materiaal